NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Geschiedenis van de friet     Friet & School
Friet & Co     Recepten     Frituur in de kijker     Project
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Contact

Nieuws
Landen

  Frietmuseum on Facebook
 
 

Project

Het chips project

Het gebied van Huancavelica wordt aanzien als het armste departement van Peru met een belangrijke voedselonzekerheid. 88 % van de bevolking is er arm, waarvan 74 % extreem arm. Zij werd gewelddadig aangepakt door het “Lichtend Pas” en de militaire repressie die de bevolking erg getekend heeft. Zij houden er een communautaire levenswijze op na in dit agropastorale gebied.

Meerdere publieke en niet gouvernementele instellingen hebben hun zeg in dit gebied, zonder rekening te houden met de stem van de burger. De publieke en parapublieke ontwikkelingsinvesteringen worden vooral toegespitst op de infrastructuur van het land en zeer weinig op gebied van de ontwikkeling van “human resources”. Van hun kant hebben de plattelandsgemeenschappen geen toegang tot de overleg- en beslissingsentiteiten waar zij hun recht op inzage en inmenging  zouden kunnen uitoefenen.

Peru

De gemeenschappen bezitten echter een grote rijkdom : de papas nativas.  Zij worden niet echt gegeerd op de lokale markt, maar worden vooral ter plaatse verbruikt. Voor de telers betekenen zij vooral een erfenis en een eeuwenoude  cultuur.
In 2008 beslissen de « Agronomes et Vétérinaires Sans Frontières » (AVSF) een ontwikkelingsprogramma uit te bouwen om het lokale bestuur meer macht te geven en de promotie van de lokale economie van de landbouwgemeenschappen van Huancavelica te stimuleren. Eén van de doelstellingen van het programma is de organisatie van de productie van de papas nativas in het district van Pazos en de commercialisering van gekleurde chips met de steun van het “Ethiquable” label.

AGROPIA, AVSF, ETHIQUABLE... Wie doet wat ? Het werk van de AVSF bestaat uit technische ondersteuning van de productie, begeleiding bij de oprichting van een producenten coöperatieve, gecertificeerde fair trade en biologische landbouw, organisatorische steun op gebied van leadership, commercialisering en export van chips bestemd voor externe markten.
Het werk van “Ethiquable” is het definiëren van een product dat van belang is voor de Europese consument en zorgen voor een commerciële afzet van de chips.
Dit alles gebeurt in overleg met de huidige Ethiquable landbouwingenieur in Latijns-Amerika . 

Website : http://www.ethiquable.be/

De resultaten

ORGANISATIE : Agropia is de eerste producentenorganisatie in dit hooggebergte dat instaat voor het rechtstreeks beheer van deze inheemse aardappel op gebied van productie, verwerking tot chips en rechtstreekse uitvoer naar Ethiquable.
INKOMEN : de commercialisering van gekleurde inheemse aardappelen geeft een extra inkomen van ongeveer 2000 “soles” extra per jaar (ongeveer 15% gemiddeld per familie).
OVERSCHAKELING OP BIO : de belangrijkste positieve effecten van het project situeren zich op de overschakeling naar biologische teelt van de aardappel. Het gebied van Pazos is sterk beïnvloed door een plaag, een soort coloradokever waarvan de cyclus een invloed heeft op de aardappelproductie. De bestrijding ervan, zonder beroep te doen op scheikundige producten, vergt een intensief werk dat zowel gebaseerd is op traditionele technieken als op inventiviteit .
LOKALE MARKT : door de lancering van chips worden vergeten aardappelvariëteiten, die niet op de lokale markt verhandeld worden, terug populair gemaakt. Hierdoor ontstaat een specifieke markt in de grote supermarkten in Lima.
ONDERWIJS : de Peruaanse staat heeft de neiging om minder goede professoren naar afgelegen dorpen te sturen. Hierdoor vervolledigen de kinderen zelden hun studies tot in het secundair onderwijs. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel waardoor de ontwikkeling van een volledige bevolking geblokkeerd wordt. Om een beter niveau van onderwijs te hebben is het de plicht van de Gemeenschap om zelf een gemotiveerd professor aan te werven door hem een behoorlijk supplementair inkomen te bezorgen.

Het Frietmuseum gaat deze chips verkopen in de museumwinkel om dit initiatief te steunen.

Chips