NL      FR      EN Museum     Kids     Boekingen     Geschiedenis van de friet     Friet & School
Friet & Co     Recepten     Frituur in de kijker     Project
 
Home
Openingsuren
    Prijzen
Hoe bereiken ?
Groepsbezoeken
Pers & Media
Links
Contact

Nieuws
Landen

  Frietmuseum on Facebook
 
 

Landen

Nicaragua Peru RoemeniŽ Turkije

Nicaragua

In Nicaragua groeit een plant die MALANGA heet, op vochtige plaatsen en nabij beken.

De wortels zijn eetbaar en worden in puree of frietvorm genuttigd.

Peru

Peru

Peru

Peru is niet alleen het land van oorsprong van de aardappel, maar het is ook het land waar er de meeste variŽteiten bestaan. Er zouden er meer dan 4000 zijn !

Het aantal landbouwers dat aardappelen produceert wordt geschat op 600.000.
De totale oppervlakte bedraagt Ī 300.000 hectaren.
De binnenlandse productie bedraagt 3,7 miljoen ton per jaar.
De Peruviaan verbruikt ongeveer 80 kg aardappelen per jaar.

De inheemse aardappelen zijn vandaag nog de belangrijkste cultuur van de hooglanden (van 3000 tot 4000 m).
Hun voedingswaarde is belangrijk.
De vormen, kleuren (externe en interne), smaken en texturen, vormen nog steeds de basis van de Andescultuur.

Deze inheemse aardappelen worden geteeld volgens een traditioneel productiesysteem. De velden zijn klein en vaak gelegen op de flanken van de bergen. Een familie kan tot 300 verschillende variŽteiten planten.

De cultuurmethoden gebeuren nog met zeer oude gebruiksvoorwerpen.
Zoals bijvoorbeeld de ę chakitaqlla Ľ, of schop uit de Andes.
Hiermee kan men op steile hellingen werken.

Biodiversiteit.

De aardappelen uit de Andes zijn een belangrijk potentieel voor de biodiversiteit.
In de germoplasmabanken van de CIP (centro internacional de la papa) van Lima worden er om en bij de 4000 inheemse aardappelvariŽteiten bewaard.

Peru

Peru

Peru

De aardappel in Peru

Tijdens een recent bezoek aan het CIP (centro internacional de la papa) in Lima in Peru hebben wij volgende inlichtingen gekregen.

De wilde aardappel

Er zouden 187 soorten wilde aardappelen bestaan in Latijns-America.
In werkelijkheid werden deze gevonden in een strook die begint ten zuiden van de Verenigde Staten en zich verder uitstrekt langs Centraal Amerika, dan langs de Andes, tot in Chili en Argentinië (zie kaart en lijst van de landen hierna).

Peru

Peru

De meeste van deze planten hebben zeer kleine knollen. Wij hebben hiervan enkele exemplaren op ware grootte in het Frietmuseum in Brugge.

Een twintigtal van deze soorten hebben grotere knollen, zelfs zeer grote.

Het zijn deze soorten die geleidelijk aan geteeld werden door de inheemse bevolking van de Andes.

De geteelde aardappel

Er zijn 8 soorten, maar meer dan 4.000 variëteiten die geteeld worden.

Kenmerkend is dat zij meer dan 36 % droge stof bevatten, terwijl de Europese aardappelen slechts ± 22 % bevatten.

Deze inheemse aardappelen bevatten pigmenten. De gele kleur is voornamelijk te wijten aan de aanwezigheid van caroteen en de rode, paarse en blauwe kleuren aan de anthocyanen, of antioxidanten die een antikanker werking hebben.

Wanneer wij de inhoud van een bosbes vergelijken met die van deze aardappelen, bekomt men een verhouding van 1 op 20.

De  Chuño

Onder de 8 soorten zijn er 6 zachte en 2 die bitter van smaak zijn :

  1. de YURAQ WAÑA
  2. en de AZUL KANCHILLO
Peru

Peru

Deze worden geschikt voor consumptie door hen gedurende ± 1 week bloot te stellen aan het zonlicht overdag en aan de vorst ‘s nachts. Men bekomt hierdoor de zwarte chuño.

De witte chuño wordt bekomen door de zwarte chuño gedurende ± 2 weken in het water van een rivier te dompelen.

De papa seca dulce

Deze bekomt men door zoete aardappelen te koken en in kleine stukjes te snijden en nadien te drogen in de zon.

Het salon Mistura

Ieder jaar heeft in Lima in Peru het salon van de Peruviaanse gastronomie plaats,  Mistura genoemd.

Meer dan 300.000 bezoekers bezoeken dit salon waar de boeren van de Andes met hun artisanale producten, naast de grote industriëlen en chefs van gerenommeerde restaurants staan.

De verschillende aardappelvariëteiten (4.000 in Peru), worden er tentoongesteld naast een grote variëteit van knollen.

Mr. Edilberto Soto Tenorio, Voorzitter van de CORPAPA (coordinadora nacional de productores de papa del Peru) stelt ons zijn stand voor.

Zij hebben 20 aardappelvariëteiten meegebracht van de 450 die zij hebben in het gebied van Ayacucho.

Maar, vertelt hij ons “wij promoten meer en meer de knollen zoals de OCA (40 variëteiten), de MASHUA (50 variëteiten) en de OLLUCO (20 variëteiten)”.

Hij spreekt ook over een ander soort natuurlijk gevriesdroogd product, niet de Chuño, maar de GAYA, geproduceerd met de OCA ROSADA knol.

En er is de CHULLUCE, gemaakt met de OLLUCO, die gekookt wordt, in stukken gesneden en daarna gedroogd.

Op een andere stand ontmoeten wij Felimon Paukar Patamoros van Huánuco.
Hij vertelt ons dat voor de chuño zij de SIRI aardappelvariëteit gebruiken.
Hij maakt met de variëteit WALLER het product TOKOSH, dat een andere variëteit is van de chuño.

Deze aardappel wordt gedurende 1 jaar in een uitgegraven put in een beek gelegd om te gisten. Het water vloeit er dus voortdurend overheen.
De aardappel gaat gisten en penicilline ontwikkelen

Na 1 jaar wordt de gegiste aardappel in de staat waarin hij zich bevindt klaargemaakt. Maar hij verspreidt een sterke geur.

Voor het salon Mistura werd hij gedroogd. De gegiste aardappel wordt gepeld (men verwijdert de zwarte pel) en nadien gedroogd. Dit noemt men TOKOSH.

Peru

Peru

Peru

Peru

Peru

Peru

Peru

Peru

Peru

Peru

De toekomst van de aardappel en zoete aardappel

De CIP-genenbank

De grootste in-vitro-genenbank ter wereld.

Het kweken van nieuwe rassen van voedingsgewassen is essentieel om de wereldvoedselvoorziening te handhaven en te verhogen. De ontwikkeling van deze rassen hangt mede af van de biodiversiteit die wordt gehandhaafd, gedocumenteerd, gekarakteriseerd en bestudeerd in genenbanken. Genenbanken bewaren levende stalen van’s werelds enorme diversiteit aan gewasrassen en hun wilde verwanten.
Zij zorgen ervoor dat de genetische hulpbronnen die onze voedselvoorziening schragen zowel veilig zijn op de lange termijn als beschikbaar voor gebruik door boeren, plantenkwekers en onderzoekers.

De grootste bedreigingen voor de biodiversiteit zijn de verwoestijning, ontbossing, ziekte, plagen, erosie, stadsuitbreiding, monocultuurlandbouw en klimaatverandering.

Het behoud van de biodiversiteit van de aardappel en zoete aardappel is een belangrijke prioriteit van het International Potato Center (CIP) sinds de oprichting ervan in 1971.
Het Center bezit de grootste collecties aardappelen en zoete aardappelen ter wereld, bewaard als mondiale publieke goederen onder de auspiciën van een Internationaal Verdrag FAO.

CIP's genenbank bezit 7392 referenties van aardappel (2785 daarvan zijn wilde soorten en 4235 inheemse Andesrassen), 8103 referenties van zoete aardappel (waarvan 1265 wilde soorten zijn) en 1618 referenties van wortel -en knolgewassen van de Andes. Van de endemisch inheems gekweekte aardappelrassen zijn 2700 afkomstig uit Peru, 900 uit Bolivia en Ecuador en de rest uit andere Andeslanden, in een grote verscheidenheid aan vormen, maten en kleuren, gaande van wit tot rood en zwart.
Ongeveer 80 procent van de inheemse cultivars en 80 procent van de wilde verwanten die beschermd moeten worden, zijn al verzameld en zijn nu veilig.
De status van vele andere is echter nog twijfelachtig.

De modelgenenbank – een veilige kluis voor een collectie van onschatbare waarde

De CIP’s genenbank is, geloof het of niet, bestand tegen aardbevingen en voorzien van geavanceerde bewaarkamers en bijbehorende faciliteiten, met inbegrip van in-vitro-kiemplasmalaboratoria, een herbarium, testen op en eliminatie van ziekteverwekkers, cryopreservatie en kiemplasmadistributiefaciliteiten. Het complex herbergt de grootste in-vitro-genenbank ter wereld en de eerste die een ISO 17025-certificaat heeft gekregen. De genenbank maakt gebruik van barcodetechnologie zodat het laboratorium “zonder pennen en potloden” kan werken.

RoemeniŽ

Naargelang de regio zijn het brood (gemiddeld 97 kg per inwoner), polenta of aardappelen de basis van de lokale voeding.

Hierbij enkele beelden van het oogsten van de aardappelen in familieverband in Cartisoara dichtbij Brasov.

Romania

Romania

Romania

Romania

Turkije

Tijdens een toeristische reis in Turkije namen wij deze foto’s van de aardappeloogst in Anatolië.

Mooi gerangschikte zakken met mooie aardappelen.

Turkey

Turkey

Turkey

Turkey

Turkey

Turkey

Turkey

Turkey